Период на засаждане

15 Април - 31 Май

Маточина

Маточината е лековита билка, с аромат на лимон. Тя сред петте най-успокояващи билки - премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и ни помага да се съсредоточим. Маточината е мек спазмолитик.

Тя е помощник в храносмилането, при увеличаване на апетита, метеоризъм, генитален херпес, безсъние и тревожност. Има антибактериално, спазмолитично, хипотензивно (понижаване на кръвното налягане) действие. Съдържа висока концентрация на антиоксиданти.

Прилага се под формата на чай, тинктура, кремове или мехлеми.Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в южна Европа и Средиземноморието.За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Култивира се в много страни на Европа и Северна Америка.

На височна достига 70-150 cm. Листата имат лека миризма на лимон. В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар. Те привличат пчели, откъдето идва и наименованието Melissa (гр. „пчела“). Ароматът се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна.

Надземната част на маточината е използвана от древните гърци и римляните заради приятния ѝ освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора.